Autodijelovi - autolimarija - autogume www.pajca.hr

Pumpa vode

Ukoliko ste zainteresirani za neki od dijelova iz ove grupe proizvoda, pošaljite nam upit, a naš tim će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Pošaljite upit

Pumpe vode i termostati

pumpa_vodeIzbor kvalitetne vodene pumpe je važan stoga što je najčešće teško dostupna, pa zamjena ili izvanredni servis vodene pumpe nije jeftin. Uobičajeni vijek trajanja vodene pumpe treba se podudarati sa vijekom trajanja pogonskog remena. U prodajnom programu nudimo kvalitetne pumpe vode poznatih proizvođača Valeo, Hepu, SKF , Ruville. Na lageru držimo široki izbor za sva europska i azijska vozila.

Premium linija u ponudi

pumpa_vode_brandovi

Ekonomična linija u ponudi

ecoKvalitetna pumpa za vodu osnova je za ispravan rad rashladnog sistema, kao i za ispravan rad motora na kojima je povezana na zupčasti remen.

Karakteristike:

Rad bez kvara uz kontstantno opterećenje
Visoki kvaliteta korištenih materijala

Asortiman
U ponudi imamo 346 dijlova za europski vozni park, po najpovoljnijim cijenama na tržištu.

Info kutak

Kod većine tekućinom hlađenih motora radi se o centrifugalnoj pumpi koja koristi impeler (rotor s mnogo lopatica za pokretanje struje tekućine). Pumpe za rashladnu tekućinu obično su pokretane klinastim remenom koji dolazi s remenice smještene na izlaznom dijelu koljenastog vratila, no neke pumpe pokreće i sustav zupčanika. U najjačem tempu rada pumpa za rashladnu tekućinu može potjerati i do 28.500 litara vode tijekom jednog sata, kada je termostat otvoren. U svojem okretanju, lopatice impelera “vuku” rashladnu tekućinu s dna hladnjaka te ju tjeraju kroz motor (džepove) i natrag u gornji dio hladnjaka. Osovina pumpe za vodu postavljena je u zabrtvljene ležajeve i ne treba ju dodatno podmazivati.

dijelovi_vodene_pumpe
Slika 1: Dijelovi vodene pumpe

 

izvedbe_vodenih_pumpi
Slika 2: Neke od izvedbi vodenih pumpi

Termostat

Od toplinske energije nastale u motoru s unutrašnjim izgaranjem, samo se jedna četvrtina pretvori u koristan rad. Preostalu toplinu treba odvoditi i to tako da se ni jedan dio motora ne pregrije. Pri hlađenju tekućinom su stijenke motora oplakivane rashladnim sredstvom, a to je obično voda s raznim dodacima.

Termostat, na izlazu rashladne vode iz motora, ima zadaču zatvarati ili prigušivati protok vode kroz hladnjak, dok motor ne razvije radnu temperaturu. Kad je temperatura na stijenkama cilindara niža od 60°C, nastaje kondenzacija i korozija i stoga termostat prekida ili prigušuje kruženje vode da se motor brže zagrije.

Danas se najviše upotrebljava voštani termostat od limene kutije napunjene voskom. U vosku je u gumenoj membrani mali klip u obliku olovčice. Dok je motor hladan, ventil ma kutiji zatvara protok vode u hladnjak. A kad se vosak zagrije, rastopi se i rastegne, potisne kutiju prema dolje i ventil se otvori.

Premium dobavljač u ponudi:

termostat_brand

Ekonomična linija:

eco

Za sve ostale informacije (cijena, dostupnost, ponudu):

  • nazovite direktno u Vama najbližu poslovnicu
  • pošaljite upit u centralno skladište
  • pretražite AP-AK web katalog

Ukoliko ste zainteresirani za neki od dijelova iz ove grupe proizvoda, pošaljite nam upit, a naš tim će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Pošaljite upit