Autodijelovi - autolimarija - autogume www.pajca.hr

Kvačila i zamašnjaci

Ukoliko ste zainteresirani za neki od dijelova iz ove grupe proizvoda, pošaljite nam upit, a naš tim će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Pošaljite upit

Setovi kvačila

Zamašnjaci podijeljene mase (ZMS)

Kvačilo je sklop koji je služi prijenosu snage između motora i mjenjačke kutije te omogučuje njihovo odvajanje.

U sklopu kvačila postoje tri glavna dijela:

 • lamela
 • potisna ploča
 • potisni ležaj

Lamela je dio koji preuzima najveći dio trošenja u upotrebi, slično kao kočione pločice kod kočnica, i kada se potroši ispod minimalne debljine dolazi do proklizavanja te vozilo ostaje bez pogona. Jedan od prvih simptoma klizanja lamele je kada zvuk ubrzavanja motora ne prati ubrzanje vozila. Zamjena kvačila je na večini vozila velik zahvat u vremenskom i financijskom smislu tako da je najpreporučljivije uvijek mijenjati cijeli set kvačila, jer kad se lamela istroši i ostali dijelovi kvačila su blizu kraja svojeg životnog vijeka. Kod novijih modela automobila i novih tehnologija kvačila, servisni dio kvačila je postao i zamašnjak sa dvije mase, a potisni ležajevi su sve ćesće hidraulični.

Premium brandovi u ponudi

kvacila_zamasnjaci

Ekonomična linija

eco
Ponuda Starline sadrži setove za kvačila ali i pojedine delove. Proizvode se u tvornicama EU i Azije, a zadovoljavaju uslove tzv. heavy-duty, znači povećanog opterećenja.

Karakteristike

 • Široka ponuda setova za kvačila i komponenta
 • Stabilni nivo visokog kvaliteta

Asortiman

 • Samostalni dijelovi (potisni disk, lamela kvačila, ležaj kvačila)
 • Setovi kvačila od dva dela
 • Setovi kvačila od 3 dijela

Korisne informacije

presjek_zamasnjakaZamašnjak podijeljene mase (to je precizniji tehnički termin) osjetljiv je sklop mnogih novih dizelaša i on preuzima ulogu ‘žrtvenog janjca’ za prigušenje vibracija, koju su nekada imali nosači motora. Oni više ne odlaze, ali sada odlazi zamašnjak. Najčešće dolazi do pucanja oprugica koje spajaju dva dijela zamašnjaka, a popravak u pravilu nije moguć. Ako vam je serviser rekao da ga hitno treba izmijeniti, to svakako napravite, jer su povećane vibracije štetne za motor. Zamašnjak se može ispitati posebnim alatom , koji je dostupan u web shopu.

zamasnjak
Slika 1: Ispitivač za zamašnjak podijeljene mase

Univerzalni alat odgovara na sva vozila koja imaju zamašnjak podijeljene mase. Ovaj alat je potreban radi brzog i profesionalnog  ispitivanje stanja potrošenosti zamašnjaka podijeljene mase. Provjera se vrši direktno na vozilo pri izgrađenoj mjenjačkoj kutiji. Povjerava se aksialni hod i slobodni hod (znači koliki je hod između te primarne i sekundarne ploče).

Zamjena kvačila, ovisno o tipu vozila, može trajati preko 10 radnih sati, pa je svakako poželjno ugraditi proizvođača OE kvalitete.

Za sve ostale informacije (cijena, dostupnost, ponudu):

 • nazovite direktno u Vama najbližu poslovnicu
 • pošaljite upit u centralno skladište
 • pretražite AP-AK web katalog

Ukoliko ste zainteresirani za neki od dijelova iz ove grupe proizvoda, pošaljite nam upit, a naš tim će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Pošaljite upit