Autodijelovi - autolimarija - autogume www.pajca.hr

Gume

Ukoliko ste zainteresirani za neki od dijelova iz ove grupe proizvoda, pošaljite nam upit, a naš tim će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Pošaljite brzi upit

Demontaža / montaža / balansiranje u vlastitom Pajca Bosch Car Serviceu

Kontaktirajte naš Pajca Bosch Car Service…

Osim zamjene, vršimo i kompjutorsku kontrolu i podešavanje trapa na Beissbarth uređaju.

gume_balansiranje

Na stalnom lageru nalazi se oko 300 komada guma.

Brandovi u ponudi:

gume_brandovi
Cijene su informativnog karaktera. Zatražite ponudu…

Info kutak

Gume – najvažniji dio vašeg limenog ljubimca
Jeste li ikada pomislili koliko zapravo znate o automobilskim gumama – pneumaticima? Radi se o jednom od ključnih dijelova automobila, čiji utjecaj je presudan na sigurnost. Stoga, u nastavku vam donosimo neke općenite informacije o gumama, koje biste trebali znati.

Auto pneumatika je dio kotača koji povezuje vozilo s kolnikom i omogućava prijenos sila i momenata koji se javljaju kada vozilo stoji ili se kreće, dok je auto guma sastavni dio pneumatike – od gumenih je dijelova i armature koji su spojeni ujednu cjelinu.

Ovisno o godišnjem dobu i klimi koja vlada u određenom području koriste se i različite vrste automobilskih guma. Tako postoje ljetne gume, zimske gume te cjelogodišnje gume. Gume su izrađene iz nekoliko slojeva i dijelova, a postoje gume koje imaju zračnicu i one bez zračnice. Ove posljednje, bez zračnice, upotrebljavaju se na automobilima.

Automobilske su gume najvitalniji dio svakog vozila jer automobilu samo one osiguravaju kontakt s cestom. Zato biste morali pripaziti na njih, pravilno ih održavati i mijenjati.  S vrenemom se stanjuje njihov profil i morate osjetiti kada je vrijeme za zamjenu. Neodgovarajuća guma izrazito negativno utječe na vašu sigurnost u automobilu.

Tlak u gumama

Ne stavljaju proizvođači automobila uzalud podatke o preporučenom tlaku u gumama. Tlak provjeravajte barem jedanput mjesečno, a možete to učiniti i dvaput. Zašto? Ako vam je tlak u gumama u zadanim vrijednostima, auto će vam trošiti manje goriva, guma se neće trošiti više od uobičajenog i automobil će vam biti daleko stabilniji na cesti.

Koje gume kupiti?

Pitanje je svih pitanja. Jeftinije gume uvijek sa sobom nose rizik lošijih performansi, a skuplje su – skupe. Prije negoli odlučite kupite gume, pogledajte jedan od brojnih testova u nekom od automobilskih časopisa. Oni vam mogu biti jako korisni. Kupite Michelin Energy Saver, Continental Premium Contact ili Bridgestone Turanzu, sigurno nećete pogriješiti. Govorimo o ljetnim gumama. Neki vam proizvođači obećavaju i uštedu goriva kupite li njihove gume. Dakle, treba se naoružati strpljenjem i krenuti u akciju.

Skladištenje guma

Sezonske gume držite na mračnom i suhom mjestu. Temeljito ih očistite vodom i uklonite sve kamenčiće u utorima guma. Bilo bi dobro i da označite prednje i stražnje gume kako pri ponovnom montaži na vozilo ne bi došlo do zamjene. Držite ih uvijek u uspravnom položaju. Ne stavljajte ih jednu na drugu.

Šira ili uža guma?

Vrlo jednostavno, šira guma bolja je na suhoj podlozi zbog veće površine kojom “gazi” asfalt. Na mokroj podlozi bolja je uža guma zbog toga što ima manju površinu i većom težinom pritišće asfalt.

Profil guma

Vjerojatno ste čuli za izraz niskoprofilna guma. U praksi, radi se o gumi koja je niža u odnosu na visokoprofilne gume, jednostavno rečeno. Ukoliko se pogledaju oznake visine gume, niskoprofilne gume su sve one gume koje imaju oznaku visine manju od 60. Niskoprofilne gume imaju ojačane bokove, zbog toga što su niže nego visokoprofilne, kako bi bočni oslonac dao što bolji feedback pri naginjanju vozila kroz zavoje, na primjer. Niskoprofilne gume su i manje udobne nego visokoprofilne, a to je upravo iz razloga što im je bok tvrđi.

Ljetne/zimske gume?

Ne eksperimentirajte. Promijenite ljetne gume na vrijeme i prije zime stavite odgovarajuće naplatke. Ljetne su gume puno kruće na nižim temperaturama i gube svojstva, a da o vožnji na snijegu i ledu ne govorimo. Zimske pak gume na ljetnim temperaturama brzo troše gazni sloj i već  ćete iz za nekoliko tjedana vrlo vjerovatno uništiti. Smanjeni profil gume radikalno povećava put kočenja.

M+S oznake

Na gumama se mogu pronaći o oznake M+S (Mud + Snow, odnosno blato i snijeg). Iako mnogi misle kako ova dva slova označavaju cjelogodišnju gumu, znači gumu koja se može koristiti i ljeti i zimi, M+S može značiti kako je riječ i o zimskoj, ali i o cjelogodišnjoj gumi, a potrebno je obratiti pozornost na oznaku pahuljice, koja se nalazi pored ova dva slova. Znači, zimska guma mora imati pahuljicu pored M+S.

Visina poprečnog presjeka

Omjer visine u odnosu na širinu gume. Ukoliko guma ima oznaku 50, to znači da visina obuhvaća 50% širine poprečnog presjeka gume. Ukoliko se pogledaju oznake visine gume, niskoprofilne gume su sve one gume koje imaju oznaku visine manju od 60. Niskoprofilne gume imaju ojačane bokove, zbog toga što su niže nego visokoprofilne, kako bi bočni oslonac dao što bolji feedback pri naginjanju vozila kroz zavoje, na primjer. Niskoprofilne gume su i manje udobne nego visokoprofilne, a to je upravo iz razloga što im je bok tvrđi.

Index nosivosti (load index – LI)

Broj koji označava maksimalno opterećenje izraženo u kilogramima koje guma može podnijeti kad je propisno napuhana.Oznaka “99” znači da guma može podnijeti maksimalno opterećenje od 775 kg.

Simbol brzine (speed index – SI)

Označava maksimalnu brzinu koju guma može podnijeti, a da se ne ugrozi vozilo koje se kreće tom brzinom. Neki od primjera oznaka brzine: P = 150 km/h, S = 180 km/h, T = 190 km/h, H= 210 km/h V = 240 km/h, W = 270 km/h, Y = 300 km/h, ZR = > 240 km/h.

Objašnjenje EU oznake gume

eu-oznaka-gumeNova EU oznaka gume daje važne informacije o sigurnosti gume i njezinom utjecaju na okoliš. Slično energetskoj oznaci s kućanskih aparata, EU oznaka gume olakšava usporedbu u odnosu na prianjanje na mokrim cestama, potrošnju goriva i razinu buke. Pomoću donjih veza saznajte više.

usteda_goriva

Ušteda goriva
Mjerenje otpora gume na kotrljanje koji utječe na štednju goriva vozila. Ocjena je od A (najviša ocjena) do G (najniža ocjena).

prijanjanje_na_mokrom

Prijanjanje na mokrom
Mjeri sposobnost kočenja gume na mokrim cestama. Prianjanje na mokrom ima ocjenu od A (najviša ocjena) do F (najniža ocjena).

buka

Buka

Mjerenje vanjske buke koju generira guma u decibelima. Crni zvučni valovi prikazuju klasu buke za gumu, od 1 (tiho) do 3 (glasno).

Položaj EU oznake gume

Od studenog 2012. sve nove gume moraju imati naljepnicu EU oznake gume. Ako ne možete pronaći oznaku na gumi, trebali biste pitati prodavača jer je dužan dati takvu informaciju. EU ocjene također su prikazane za svaku gumu na našem web-mjestu.
Prikazane oznake služe samo u informativne svrhe. Vrijednosti za određene linije/dimenzije guma mogu biti drugačije.

 

Podešavanje trapa

centriranje_trapaCJENIK:

 • Podešavanje trapa na osobnom vozilu – 150,00 kn
 • Podešavanje trapa na kombi vozilu i 4X4 – 200,00 kn

*maloprodajna cijena s PDV-om
Sve dodatne informacije i narudžbe na telefon: 052 688 183
Voditelj servisa: Zdenko Švić

 

 

Slanje brzog upita za: Gume

Poštovani, potrebno je ispuniti naš upitnik, upisati što više podataka kako bi odgovor bio što precizniji. Upišite što vam je potrebno za Vašeg limenog ljubimca, a mi ćemo Vam poslati Ponudu za tražene dijelove u roku od maksimalno 48sati, a ista Ponuda vrijedi 48 sati od izdavanja. Svi dijelovi iz naše ponude posjeduju certifikate ispravnosti, kvalitete i garanciju, a produkt su najpoznatijih svjetskih proizvođača autodijelova i dodatne opreme.

Žuta polja su obavezna.
Sve podatke o vozilu možete pročitati iz knjižice vozila.

  Osobni podaci

  Podaci o vozilu

  Podaci o gumama

  Ukoliko ste zainteresirani za neki od dijelova iz ove grupe proizvoda, pošaljite nam upit, a naš tim će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

  Pošaljite brzi upit